Keymetrics

Gratis WIFI är snabbare än internet i hemmet i Helsingfors

Finlands huvudstad sticker ut och erbjuder användarna, kanske världens bästa, WIFI som är snabbare än det som helsinforsinvånarna har i hemmet.

Många städer världen över har WiFi-hotspots för besökare. Man erbjuder gratis, obegränsad, höghastighets WiFi, snabb nog för strömmande video som många gånger ger dig en upplevelse att din betalda WIFI hemma som trög. Men det finns en stad som troligtvis klår de flesta i hela världen.

WIFI

Du skall besöka den finska huvudstaden Helsingfors, och det finns en gratis WIFI nästan överallt du behöver det, de har verkligen digitaliserat huvudstaden. Det är tillräckligt snabbt för att möjliggöra videosamtal och HD streaming. Det kräver inte granskning av långa villkor, eller ett lösenord, inte heller behovet av att avslöja din ålder, kön, eller e-postadress. Helsingfors är inte intresserade av din identitet eller dina pengar, eller din data. Den enda varning innan du accepterar är en påminnelse om att allmänna nätet är osäkert, så man skall vara försiktig. Allt de vill är att få ut dig på nätet, och det snabbt.

Helsingfors enastående internet infrastruktur är resultatet av ett framåttänkande från huvudstaden, säger Mika Gland Helsingfors Business Hub, en organisation som främjar staden. När Helsingfors stadsstyrelsen installerade WiFi i sina kontor och andra offentliga anläggningar, beslutade att samtidigt installera öppna nätverk för allmänt bruk. Enligt Petri Otranen, som driver IT för stadens administration, byggdes det redan 2006 innan huvudstaden värd ett möte med asiatiska och europeiska statschefer.

Anledningen att Helsingfors kan göra detta, medan London eller New York inte kan det beror på hur man styr staden och landet. Finska städer har enorm makt, inklusive beskattningsrätt. Helsingforsborna betalar en kommunal skatt på 18,5 procent av sin inkomst vid sidan av statlig inkomstskatt. Finska städer har de vanliga befogenheter för gator, skräphantering de hanterar även hälso- och sjukvård, utbildning och kulturinstitutioner. Det innebär att deras kommunala ansvar är mycket större än Londons, till exempel, där stadens myndigheter har ett mindre ansvar.

När skall vi i Sverige erbjuda samma lösning till stockholmarna?

På Dagensanalys.se skriver vi för alla som jobbar med digitala medier och digital marknadsföring. Vi plockar upp trender, skriver om nyheter och delar våra tips och idéer. Häng med genom att läsa Dagensanalys.se!

RELATERADE NYHEER
Jonas Rundgren Smartclip
”Receptet för ett nordiskt ekosystem som kan konkurrera med Google och Facebook”