Keymetrics

Kan allt, vet allt… Skulle inte tro det!

För en tid sedan började jag plugga. Igen. När jag berättar för folk att jag gör det får jag många frågor och kommentarer. De flesta positiva. Men även en del som uppriktigt undrar vad jag håller på med. För mig är kunskap glädje, ett sätt vidga vyerna och inte minst ett vapen för att få fortsatta bra uppdrag och jobb. Resonerar inte alla så?

Jag diskuterade kunskap i generella termer med vår redaktör Mikael KarlssonDagensanalys. Han tyckte helt enkelt att jag intervjuar mig själv och svarar på en del av de frågor som jag får av vänner och bekanta. Sagt och gjort. Nu kör vi!

Varför pluggar du över huvud taget? Jag trodde du hade pluggat klart?

Nja, mitt lärande kommer fortgå hela livet. Men att jag läser just den här kursen är del i en strategi för att fortsätta vara gångbar i en bransch som är under ständig och snabb utveckling. Jag verkligen brinner för att lära mig nytt, har alltid gjort det. I höstas började jag leta kurser på KTH, Stockholms Universitet och Södertörn, men hittade inget som var klockrent. Men så sa min vän, (numera ”privat-SYV”), Per FT Nilsson, ”jag har hittat en kurs som passar dig. Analytics Edge på MITx. Exakt vad du letar efter!” Han hade helt rätt och jag anmälde mig direkt. Jag pluggade ju till ingenjör i USA och jag måste erkänna att det varit lite av en hemlig dröm att ”gå på” MIT.

Varför just data-analys?

Det kan väl inte ha undgått någon att ”big data”, eller ”smart data” är kokande hett just nu. Det känns som om alla bolag med någon kombination av teknik och kunder söker data-analytiker. Även om jag inte blir en fullfjädrad data-analytiker så är jag på god väg att skaffa mig riktigt bra koll.

Sen tror jag att det är en dunderkombination tillsammans med innovation, entreprenörskap och all annan kunskap som jag skaffat mig under åren. Jag sökte ett jobb som CIO (Chief Innovation Officer) för en tid sedan. Stupade strax innan mållinjen p.g.a. av bristande branschkunskap. Jag är så övertygad om att jag med data-analys, ”innovationstänk”, mobil/digital kunskap, kopplat till en pragmatisk syn på kunder och affärer skulle kunna gå till i princip vilken bransch som helst. Kanske speciellt till branscher där jag INTE har tidigare erfarenhet.

Är kursen svår?

Skulle förstås vilja svara att det är ”a peice of cake”, men det ärliga svaret är JA, det är supersvårt emellanåt! Jag sa till min äldsta dotter för ett tag sedan att jag får uppbringa vartenda uns av fokus, gamla och nya kunskaper, fantasi, logisk förmåga, google-sökningar och gissningar för att klara varje veckas inlämningsuppgifter. Jag har ju inte programmerat på över 15 år. Även om det inte är speciellt avancerat programmeringsmässigt, så måste jag tänka till ordentligt.

Är det kul?

Det finns tillfällen när jag haft lust att slänga ut datorn genom fönstret. Men när uppgifterna är färdiga så känns det otroligt tillfredsställande. Sen är det riktigt kul när man inser att det man lärt sig går att tillämpa på relativt enkla sätt. Jag vill börja tillämpa NU! Det är lite som när man fumlar med linserna på morgonen, lite halvsuddigt och så plötsligt är allt glasklart. Har redan idéer på vad man kan göra.

Jag tycker faktiskt det är bland det bästa jag gjort på länge. Det ger en skön känsla av att jag fortfarande kan. Funderar redan på vad nästa kurs är.

Det låter nästan som om du lider av något bildningskomplex, gör du det?

Jag tror inte det. Där emot kan jag ibland bli förvånad över hur mycket jag INTE vet om vad ny teknik möjliggör. Jag funderar dock en hel del på det som skrivs om att folk, och kanske framför allt kvinnor, inte får jobb när de passerat 35 – 40 år. Duktiga människor vars kunskap inte tas tillvara. Att ständigt lära nytt är ETT sätt att göra sin situation bättre. Även om det inte är hela lösningen på problemet.

Har du några förebilder och vad har du egentligen lärt dig den senaste tiden?

Just nu befinner jag mig i Grekland, 15 km från Aristoteles födelseort. Både trakten och Aristoteles är inspirerande. Sen har jag en massa smarta och kloka vänner och bekanta som jag ständigt lär mig av – de är alla mina förebilder och lärare. Utan det sociala sammanhanget skulle det inte vara riktigt lika roligt, eller lätt att lära.

Jag t ex lärt mig en del om logisk regression, visualisering, ”clustering-metoder”, R-Studio mm på kursen. En av döttrarna har ”undervisat” mig om nobelpristagaren Ernest Rutherford och halveringstid. En snubbe på Forsgrenska badet lärde mig hur man gör plankan på en pilates-boll. Av kollegorna på jobbet har jag lärt mig mycket om ”in-bound marketing” och hur man bygger en bra säljorganisation. Vännerna på byns kafeteria har lärt mig många nya, grekiska ord. (Aningens väl många fotbollstermer dock.) Det som ligger högt på ”lära-nytt-listan” nu är bl a hur man tränar inför en halv ironman och hur det funkar med solcellsenergi och att lära mig programmera i Python.

Får man ställa motfrågor?

Vad lär du dig just nu? Och varför? Jag är nyfiken och vill veta.

På Dagensanalys.se skriver vi för alla som jobbar med digitala medier och digital marknadsföring. Vi plockar upp trender, skriver om nyheter och delar våra tips och idéer. Häng med genom att läsa Dagensanalys.se!

RELATERADE NYHEER
Intervju med internationella marknadschefen på Hubspot