Keymetrics

Googles Project Fi ska revolutionera marknaden för mobiltelefoni

Vi har tidigare skrivit på Dagensanalys.se om Googles eventuella planer på att bygga ett globalt telekomnät utan roamingavgifter. Telenors roamingchef Magnus Svensson intervjuades av dagensanalys.se och påpekade att ”som kommersiell produkt är roaming död.” Nu går Google-ryktena återigen på varma på ett antal nätsajter i USA och globalt. Och det alla diskuterar är ”Procject Fi”.

Namnet ”Project Fi”, upptäcktes via en inofficiell app avsedd för test i Nexus 6 telefoner. Appen går under namnet ”Tycho”. Man misstänker att appen laddades upp av misstag på en sajt kallad MotoFirmware.center eftersom den försvann efter bara en kort stund. De första som skrev om händelsen var Android Police som bland annat berättar att man via appen kan se hur mycket data som används, aktivera och av-aktivera sitt konto och hantera betalningar. Vidare ska det gå att ändra sitt telefonnummer via appen. Abonnemanget sägs fungera på olika telefoner utan att man behöver byta SIM-kort i Sprint’s och T-Mobile’s nät. Även en logga fanns med som information.

Ryktena har under en tid pekat i riktningen att Google jobbar på någon typ av MVNO tjänst (Mobile Virtual Network Operator), det vill säga en operatör som använder sig av en redan befintlig operatörs nät. Ryktena och gissningarna pekar i riktningen att det är Nexus telefoner som ska användas för tjänsten och att de ska erbjuda denna trådlösa tjänst. Det unika sägs vara att Google endast kommer ta betalt av användarna för den faktiska mängd data de förbrukar. Inte som idag när operatörerna har abonnemang där de debiterar kunderna även för outnyttjad data.

Från Google själva kommer ingen information om vad de planerar.

Att något är på gång är alla överens om. På Mobile World Congress tidigare i år sa Android och Chrome chefen Sundar Pichai att ”vi förväntar oss inte att vara en storskalig operatör, inom de närmaste månaderna kommer ni få veta mer från oss. Vårt mål är att driva ett antal innovationer som vi tror att ekosystemet tillåter och som kommer uppmärksammas.” Pichai sa vidare att allt de gör, gör de med en ”echo system approach”, gärna tillsammans med partners.

På Dagensanalys.se skriver vi för alla som jobbar med digitala medier och digital marknadsföring. Vi plockar upp trender, skriver om nyheter och delar våra tips och idéer. Häng med genom att läsa Dagensanalys.se!

RELATERADE NYHEER
Google Adsense
Google förändrar funktionaliteten med automatiska annonser i Google Adsense