Keymetrics

Mobile World Congress öppnar portarna

Idag tas Barcelona över av folk från mobilbranschen från hela världen. MWC pågår i fyra dagar och bjuder på föreläsningar, utställningar, möten och en hel del kvällsaktiviteter och fester. Jag ringde upp en lätt stressad Tomas Bennich när han som bäst förberedde det sista inför avfärd.

Tomas, även känd som Mr Mobile of Sweden, har grym koll på branschen och det han inte vet och kan är knappt värt att veta. Hans gigantiska nätverk är globalt. Under varje MWC fixar han så svenska bolag träffar internationella spelare och riskkapitalister, “matchmakar” folk, arrangerar tillställningar och bygger vidare på sitt nätverk.

Hur mår den svenska mobilbranschen just nu?

Mobilt växer så det knakar! Och vi är bara i början. Det har förändrats mycket över tiden och de här stora förändringarna har nu börjat genomsyra alla branscher och marknader. Utmaningarna är enorma när befintliga affärsmodeller omkullkastas. Allt blir disruptivt. Alla “gamla” branscher drabbas eftersom trösklarna att utmana dem sänks. Ta bankerna till exempel där en spelare som Lendo klivit in och konkurrerar. Eller taxirörelsen, där Uber verkligen utmanat en hel bransch globalt. Väldigt få branscher kan luta sig tillbaka och tro att det kommer vara som tidigare.

Hur många svenska företag är det som kommer närvara på MWC?

Jag har koll på ca 160 bolag som jag kommunicerar med. Jag skulle tippa på att vi kommer vara någonstans runt 350 svenska bolag. Ericsson är förstås det största. Ungefär 30 bolag ställer ut i svenska paviljongen.

Varför är det så viktigt att vara på plats?

Om du nu är ute efter att göra affärer så är det på MWC du ska vara. Det är en “trade show” med fokus på affärer. Jag tror att det är runt 800 telekomoperatörer på plats och det är självklart bättre att jaga dem på en och samma plats än att söka upp dem en och en. Nu behöver du bara en flygbiljett.

Vilka tror du är de tre hetaste trenderna som det kommer snackas om på mässan?

Det var ju inte så lätt att bara välja tre, men om jag måste så…

IoT (Internet of things) kommer synas och vara hett. Det har ju faktiskt börja funka för många operatörer nu. Affärerna finns. Det är ju M2M (Machine to machine) som man döpt om till ett coolare namn.

Sen tror jag vi kommer se en hel del nya telefontillverkare på plats. Många av dem har funnits ett tag, men nu börjar de bli seriösa spelare på marknaden. Som till exempel kinesiska OnePlus One och Xiaomi. Det finns även några indiska tillverkare som verkar lovande. Så trenden är alltså att vi kommer se många nya aktörer.

Hårdvara och prylar för konsumenter har ju inte setts så mycket på mässan de senaste åren. Men det verkar som om de träder in på arenan igen.

Jag var så övertygad om att du skulle säga mobila betalningar. Det känns som om det haft hög trendstatus i ganska många år.

Mobile payments är fortfarande ett riktigt getingbo. Jag har svårt att se vart det tar vägen faktiskt.

Stort tack Tomas för att jag fick 10 minuter av din tid. Lycka till i Barcelona!

Följ Tomas på Twitter, @bennich

På Dagensanalys.se skriver vi för alla som jobbar med digitala medier och digital marknadsföring. Vi plockar upp trender, skriver om nyheter och delar våra tips och idéer. Häng med genom att läsa Dagensanalys.se!

RELATERADE NYHEER
Nu börjar utförsäljningen av toppdomänerna – först ut att säljas är .ORG