Keymetrics

Historiskt beslut i USA om Nätneutralitet

Amerikanska myndigheten FCC, motsvarigheten till svenska Post- och telestyrelsen, har röstat för nätneutralitet. Det innebär bl a att internetoperatörerna inte kan ta betalt för att prioritera en särskild tjänsteleverantörs trafik, som exempelvis Netflix tvingats göra för att kunna leverera hög kvalitet till slutkund.

På Vita Husets webbsida är beslutet som togs den 26 februari fortfarande huvudnyheten “A Free and Open Internet: Protected” President Obama säger att beslutet “värnar innovation och skapar lika villkor för nästa generations entreprenörer.”

Tre av fem kommissionärer röstade ja för nätneutralitet. Frågan har engagerat ett stort antal företag och privatpersoner i USA. Bland annat har fyra miljoner personer skrivit till FCC i ärendet. Diskussionerna i sociala medier har gått varma.

Internet ska nu betraktas som en “infrastruktur av allmänintresse” vilket innebär att den Amerikanska staten har möjlighet att stifta lagar som rör trafiken på nätet. För nätneutralitetens förespråkare runt om i världen anses beslutet som historiskt. Att USA går i bräschen påverkar andra globalt.

Påverkar beslutet oss här i Sverige? Jag ställer frågan till Måns Jonasson på .SE. och han svarar, ”FCC:s beslut är viktigt för Sverige eftersom USA är en så enormt viktig spelare på internet. Om man i det väldigt företagarvänliga USA klarar av att fatta ett beslut som går emot de stora internetoperatörernas intresse och se att internet idag är en samhällskritisk infrastruktur borde rimligen de flesta andra demokratiska länder dra samma slutsats. Ett internet där alla tjänster kan delta på samma villkor är en förutsättning för att framtida svenska tjänster, startade av svenska företag, ska kunna tävla med stora etablerade tjänster från länder med mycket större ekonomiska muskler.” På .SE-bloggen beskriver Måns i mer detalj både historik och vad beslutet innebär.

Enligt US Telecommunications Industry Association måste internetoperatörerna agera snarast på de förändringar som beslutet innebär. I huvudsak handlar det om:

  • Internetaccess klassificeras som en telekom-tjänst, vilket sannolikt kommer innebära mer reglering.
  • Internetoperatörer får vare sig blockera eller öka hastigheter mot betalning.
  • Internetoperatörerna får inte avtala med innehållsleverantörer om avgifter för prioritering av trafik till slutkund.
  • Överenskommelser som innebär att innehållsleverantörer betalar internetoperatörer för att ansluta till deras nät kommer att regleras.
  • Företag som anser att de betalar orättvisa avgifter kan anmäla till FCC. Varje anmälan kommer behandlas enskilt.
  • Alla reglering gäller både mobil- och fastnätsoperatörer

På Dagensanalys.se skriver vi för alla som jobbar med digitala medier och digital marknadsföring. Vi plockar upp trender, skriver om nyheter och delar våra tips och idéer. Häng med genom att läsa Dagensanalys.se!

RELATERADE NYHEER
Björn Elfgren ny vd för Abicart