Hjälp oss att fortsätta driva Sveriges bästa nyhetsplats för digitala marknadsförare. Donera här

Den mörka baksidan av RTB och Programmatic

Annonseringen på nätet drivs allt snabbare mot RTB och Programmatic så att annonsörer och mediebyråer ska kunna ha en transparent prislista för att kunna pressa priserna i alla mediekanaler. De kan då även köpa målgrupper i alla mediekanalerna så som Facebook erbjuder med köp av segment på både Facebook och i andra displaynätverk.

Samtidigt ökar användandet av ad-blockers när många medier visar irrelevanta annonser som är helt ur sin kontext just för att man köper via annonsnätverk.

Dessa annonser stör hela användarupplevelsen och kommer troligtvis att öka användandet av adblockers (reklamblockerare). För att behålla ögonen på annonserna måste man få dem att stämma överens med det innehållet som finns på den sidan som man besöker.

Läs också: Var fjärde svensk surfar med en reklamblockerare

Många annonsörer har idag otroligt dålig koll på sin data när de skjuter ut annonser och e-postkampanjer till helt fel målgrupper. Som exempel har ett skoföretag på nätet (jag nämner inte vilket) klassat Dr Martens som damskor. Om en man köper ett par skor via företaget blir han därefter bombad av erbjudanden för damskor trots att man är man, hur relevant är detta?

Exempel på en irrelevant annons:

Cnet

På andra sidan av annonsmyntet jobbar mediehusen tillsammans med mediebyråerna för att ta fram native-annonser (en slags digital redaktionell annons). Dessa är en bra lösning eftersom annonsen måste vara i en kontext för att inte förstöra den redaktionella tjänsten. Problemet är bara att dessa annonser är tidskrävande och dyra då det krävs en redaktionell resurs som skriver dem.

Läs också: 9 av 10 annonsörer säger att programmatics kommer att ta över

Tillbaka till huvudproblemet – Jag befarar att användarupplevelsen på nätet fortsättningsvis kommer att bli sämre och sämre med RTB och Programmatic. Desto sämre annonslösningar vi får desto fler kommer då på grund av detta välja att använda adblockers för att slippa dem. Vi har hamnat i en negativ spiral och det kommer att kräva stora insatser för oss att kollektivt vända den.

Vad är då lösningen?

Vi måste vända blickarna till de bästa magasinen som jobbar med annonser. Ett exempel är  amerikanska motocrosstidningar (jag älskar motorcyklar) där hälften av tidningen är annonser. Trots att alltså hälften av innehållet är krasst annonser köper jag den lika mycket för att ha koll på de senaste prylarna som för att läsa artiklarna. Annonserna är viktiga för mig och tidningen skulle kännas helt naken utan dem.

Om mediehusen, mediebyråerna och annonsörerna kan komma överens om att bara skjuta ut annonser som har en affinitet med just den kanal man annonserar i kommer annonsupplevelsen att öka och bli en del av skälet till att man besöker just den internetsidan.

För den sidan som har både ett innehåll och annonser som man gillar kommer man att besöka för både det redaktionella och för att kunna se annonserna om de senaste heta prylarna. Så är det bara!

programatic

PS! Ni ser att det var motocrossannonser på mashable som är en Techsite, hur intresserad är jag av MC-annonser när jag läser digitala nyheter på jobbet? Inte alls om någon undrade vad svaret var på den retoriska frågan.

Digital Media Strategist

Dagensanalys.se

Head of marketing and sales at Dagensanalys.se

I'm a solution finder, in one short sentence, a little bit longer version is listed below...

I strive to be the best digital media specialist in Sweden who delivers good solutions to improve the business, based on a well thought out analysis.

I have great track record in the market research field, and a few years in the ad-production business. Lately I have specialized in media analyses. I have worked with ad-spend statistics and forecasts for Sweden and Norway for two years. I analyze the development of the newspaper edition for the biggest Nordic business newspaper.

I have a small personal consultant firm specialized on sales training, public relations, econometric analyses, business development and procurement.

If you have any questions, don’t hesitate to contact me…

Läs mer om

Skriv en kommentar

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>