Keymetrics

Matematiker hävdar att de kan räkna fram lottoresultat

Nygammal favorit i repris, matematiker hävdar att de kan räkna ut lottoresultat med datasemantik. Det har förekommit tidigare att matematiker och forskare hävdar att de kan sannolikhetsberäkna troliga nummerkombinationer. Hur troligt är det att detta fungerar? De flesta prognoser baserar sig på historiska resultat, trots detta träffar bara väderprognoser rätt med ca 50 procent. Det mest sannolika utfallet är att vädret blir som det var igår.

Kort om matematikernas studie:

• Renato Gianella påstår att det är möjligt att förutspå vinnande lottonummer.

• Teorin är baserad på mönstret law of large numbers LLN

• De hävdar att inte alla nummer har lika stor chans att bli dragna

• De har utvecklat en egen sajt där man själv kan ta fram de bästa kombinationerna. Se webbplatsen här.

• Man behöver troligtvis en högre matematikexamen för att förstå metodiken

• Studien är baserad på 20 olika lotterier runt om i världen

Den brasilianska matematikern hävdar att det är möjligt att förutspå kommande resultat med hjälp av avancerad matematik. De påvisar att desto fler lottodragningar man gör desto närmare kommer man deras beräknade utfall.

En liten reflektion till denna logik. Om man själv bara slumpar ut en nummerkombination och håller sig till den över tid ökar då även dess troliga utfall att vinna över tid, eller? Man kan ifrågasätta hur troligt det är att man faktiskt kan räkna ut vilka siffror som har störst möjlighet att bli dragna, eller om det faktiskt bara är så att om man håller sig till sin nummerkombination över tid ökar möjligheterna till vinst.

En annan reflektion är det som statistiker brukar säga – att slumpen har inget minne, varje ny slumpmässig dragning börjar från ruta 1 igen. En slutsats är att detta ämne har florerat tidigare och ingen har riktigt lyckats knäcka koden. Det är klart enklare att förutspå troliga utfall när man har data över tid som med vädret eller den robotiserade aktiehandeln som har en väl utvecklad dataalgoritm. Men när man bara skall slumpa siffror från tomma intet blir det klart svårare.

Om metoden

De har testat på mer än 20 lottodragningar över hela världen (min snabba analytiska reflektion är att det är en väldigt liten bas att dra riktiga slutsatser på), de påvisar dock i sin studie att det är troligt att en given kombination baserad på deras beräkningar inte är den samma för alla nummer kombinationer vilket känns lite luddigt. Studien visar dock att en bra nummerkombination ökar chansen väsentligt för den vinnande lottoraden till nästa dragning. Jag instämmer i detta men jag vet bara inte vad som är en bra nummerkombination. Om jag visste det vore jag miljonär.

Har brasilianarna knäckt koden? Jag är tveksam!

På Dagensanalys.se skriver vi för alla som jobbar med digitala medier och digital marknadsföring. Vi plockar upp trender, skriver om nyheter och delar våra tips och idéer. Häng med genom att läsa Dagensanalys.se!

RELATERADE NYHEER
Klarna vill komma närmare konsumenterna – drar igång träffar