12 funktioner på Twitter som du kanske inte känner till

Det senaste året har en mängd nya funktioner lanserats på Twitter. Några mindre uppdateringar som inte påverkar i stort hur Twitter används men även större som i grunden förändrar hur Twitters användare tar del av innehåll som nyheter, video, bilder och delar och diskuterar med varandra.

Nedan listas 12 funktioner som du bör känna till för att få ut så mycket som möjligt av Twitter. Listan har tagits fram av Twitter/Sellbranch.

1. Omröstningar
Allt från att av avgöra en het diskussion på kontoret till att reda ut vilken choklad som är den bästa, vilket en Tv-profil från England gjorde under 2016, Twitters omröstningar har blivit ett populärt sätt att få allmänhetens åsikt om viktiga och mindre viktiga frågor.

Testa själv genom att klicka på ”Lägg till omröstning” när du skapar din nästa Tweet. Lägg till din fråga, vilka svarsalternativen skall vara och hur länge omröstningen skall pågå (upp till 24 timmar). Svaren är anonyma och endast de som röstar kan se resultatet.

2. Personlig statistik
Alla älskar känslan av att se sin Tweet explodera och bli delad och kommenterad, men visste du att du kan se exakt hur många visningar alla dina Tweets haft eller hur många nya följare de gav dig?

Expandera en av dina Tweets och klick sedan på den lilla stapeldiagrams-ikonen i det nedre högra hörnet. Det ger dig en överblick på hur din Tweet presterat. För mer detaljerade rapporter kan du gå till analytics.twitter.com och aktivera din personliga statistik.

3. Nya typer av direktmeddelanden
Direktmeddelanden på Twitter var tidigare bara möjliga mellan två personer som följer varandra. Men på sistone har det tillkommit nya sätt att använda direktmeddelanden.

Öppna DM – du kan välja att tillåta vem som helst att skicka dig ett DM, även om du inte följer dom. Detta är populärt bland journalister och företag. Aktivera funktionen via din profil och ”Integritet och säkerhet”.
Grupp-DM – du kan nu använda chat-grupper på Twitter utan att alla deltagare behöver följa varandra. Den användare som är administratör för chatten kan addera nya deltagare.
Dela Tweets – inga fler krångliga skärmdumpar på Tweets. Med ett enkelt knapptryck kan du nu dela en Tweet i ett DM för att diskutera privat eller i en chatt-grupp.

4. Säkerhet framförallt!
Nyligen lanserade Twitter tvåstegsverifiering för att addera ytterligare ett säkerhetslager för ditt Twitter-konto.

Utöver att mata in ditt lösenord kan du numera också addera en kod som skickas till din mobiltelefon. Den här verifieringsprocessen säkerställer att du, och bara du, kan logga in på ditt konto. Alla detaljer om denna funktion finns här.

5. GIF:ar
För ett år sedan introducerade Twitter möjligheten att dela GIF:ar i Tweets. Man klickar helt enkelt på GIF-ikonen när man skriver en Tweet och får sedan välja en GIF från en mängd olika kategorier. Allt från ”mic drop” till *grabs popcorn*. Man kan också hitta GIF:ar med hjälp av sökord om man behöver något mer specifikt för att illustrera sin poäng.

6. Bokmärken
Bokmärken är ett enkelt sätt att spara Tweets för att snabbt kunna komma åt dom senare. Med den nya dela-ikonen kan man spara Tweets som ett bokmärke, dela via direktmeddelande eller utanför Twitter.

7. 280 tecken
I november 2017 utökades teckengränsen för en Tweet från de klassiska 140 till det dubbla, 280. Historiskt användes alla 140 tecken i 9% av alla Tweets skriva på engelska och mycket tid har spenderats på att editera Tweets för att få med allt man ville säga och många gånger har även användare struntat i att posta Tweets p.g.a. teckengränsen. Efter ändringen är det endast 1% av alla Tweets där antalet tecken når maxgränsen.

8. Trådar
Ibland vill man dela mer information eller berätta en historia som inte ryms ens i 280 tecken. Under förra året började användare på Twitter experimentera med en egen lösning för att lösa problemet – som t ex här. Twitter noterade detta och skapade en ny funktion för att enklare skapa trådar av Tweets.

Med den nya funktionen klickar man helt enkelt på plus-tecknet och fortsätter skriva i en ny Tweet, antingen direkt eller senare. Det är även enklare att hitta och läsa trådar som andra skrivit med den nya etiketten ”Visa denna tråd”.

9. Citerade Tweets
Ibland bara måste man lägga till en egen kommentar eller ett extra lager av kontext till en Tweet man vill dela och då är inte en Retweet tillräcklig. Lyckligtvis kan du numera välja att lägga till en kommentar när du Retweetar och då blir det istället vad som kallas en Citerad Tweet.

10. Nattläge
“Vänta, varför ser Twitter ut sådär?” Nattläge ändrar utseendet på Twitter till en mörkare blå ton vilket gör det lättare att se innehåll när du är i en miljö mindre ljus.

För att aktivera Nattläge, klicka på din profilbild och sedan på den lila halvmånen. För att gå tillbaka till vanligt läge klickar du bara igen.

11. Födelsedagsballonger
Se till att du fyllt i din födelsedag under din profil för att inte missa ett speciellt firande på din födelsedag!

Klicka på din profilbild och sedan ”Redigera profil” för att lägga till din födelsedag.

12. Undvik spoilers för TV-serier
Det finns inget värre än när man missat ett avsnitt av sin favoritserie och sedan får alla möjliga spoilers när man öppnar Twitter-appen.

Twitter lanserade nyligen ett nytt verktyg som låter dig hindra Tweets som innehåller av specifika sökord från att synas i din timeline.

Klicka på din profilbild, gå sedan till ”Ignorerade ord” och lägg till de sökord du inte vill se. Samma funktion fungerar även på konton.