11,8 miljoner begagnade mobiler i svenskarnas byrålådor

Det ligger fler än 11, 8 miljoner oanvända mobiler i svenskarnas hem. Den mängden väntas öka med höstens många lanseringar av nya mobilmodeller. Varannan svensk uppger nämligen att de låter sin gamla mobil ligga oanvänd när de köper en ny, det visar en Sifo-undersökning som Tele2 låtit göra bland 3 000 svenskar.

I en ny Sifo-undersökning som genomförts på uppdrag av Tele2 uppger två av tre svenskar att de har en eller fler mobiler liggandes oanvända hemma. Vanligaste orsaken uppges vara att de extra telefonerna är en trygghet om den ordinarie går sönder.

– Med många nya mobilmodeller som ska lanseras den närmsta tiden väntas mängden oanvända mobiler öka. Det många inte känner till är möjligheten att byta in sina gamla mobiler mot ett lägre pris på en ny, säger Susanne Holmström, försäljningsdirektör för privatmarknaden på Tele2 Sverige.

Undersökningen visar att det råder stor osäkerhet just kring riskerna att känslig information sprids. Så många som 13 procent uppger att de inte vill riskera att sprida känslig information som finns lagrad i mobilerna. Bland unga är siffran ännu högre, en av fem unga oroas för riskerna med känslig information på vift.

– När du byter ut din gamla mobil i en Tele2-butik säkerställer vi att all data på mobilen raderas med metoder som gör informationen omöjlig att återskapa. Vi ger fullt fungerande mobiler ett andra liv och ser till att de kommer till användning för en ny användare i andra delar av världen. Trasiga mobiler plockas isär och återvinns, förklarar Susanne Holmström.

För mer information, samt kontakt med Susanne Holmström:
Presskontakt Tele2 Sverige, 070-426 40 06

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes i TNS Sifos webbpanel under perioden 16–24 september. Totalt intervjuades 3071 personer i ålder 15-79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.

Hur många mobiler, utöver den du dagligen använder, har du liggandes hemma?

Inga alls 29 %
1 st 25 %
2-4 st 37 %
5 eller fler 6 %
Vet ej 3 %
Varför har du inte gjort dig av med dina gamla telefoner?

Jag vet inte hur jag ska återvinna mobiltelefoner 10 %
Jag vet inte vad de är värda så jag har inte sålt dem 4 %
Jag vill inte riskera att sprida känslig information som finns lagrad på mobilen 13 %
Det kan vara bra att ha en extra om min nya mobil går sönder 43 %
Orkar inte/har inte blivit av 23 %
Annat 24 %
Vet ej 9 %