10 tips för att slippa köpa grisen i säcken

Du har äntligen hittat det perfekta domännamnet  för din kampanj eller ditt nya projekt. Problemet är bara att den ägs av någon annan, men för en billig peng kan du få köpa den. Men har du tittat ”under huven”? Här kommer 10 tips för att slippa obehagliga överraskningar när du köper ett begagnat domännamn.
Handeln med begagnade domännamn är lite som handeln med begagnade bilar. Det finns hur många som helst, och vissa är välskötta och andra är riktiga rishögar. För att vara säker på att domänen du köper inte är förknippad med spamkod, är svartlistad eller är andra oegentligheter bör du kolla ordentligt, precis som när du ska köpa en begagnad bil.

  1. Få tillgång till domänen Google Search Console.
    Det är enda sättet att se om det finns några ”manual action penalties” mot domänen som kan förhindra att den går att använda som du önskat.
  2. Kolla Google Analytics och Bing Webmaster Tools
    Se till så domänen inte flaggats med några säkerhetsvarningar eller har märklig trafik in eller ut.
  3. Kolla sajtens indexering (SERP analys)
    Använda site search operator (site:dinwebsite.se) för att se hur domänen indexeras. Du bör även kontrollera så den inte använts för exempelvis spel, droger eller sex.
  4. Kontrollera svartlistning
    Domänen kan hamna på så kallade ”blacklists” till följd av att de använts till olaglig eller olämplig verksamhet. Kontrollera så inte din önskade domän finns på någon sådan svart lista.
  5. Kontrollera länkning in och ut från sajten
    Om domänen använts för skumma aktiviteter kan det ibland synas i de länkar som finns in och ut. Det finns flera program som kan hjälpa dig att kontrollera exakt var vissa av dessa länkar går.
  6. Se över länktexterna (Anchor text)
    Texten som en länk är kopplad till får högre ranking hos Google. Se därför till att eventuella inkommande länkar inte har ankartexter som går i strid med vad du tänkt använda domänen till.
  7. Uppdatera geografisk information
    Information om namn, adress och telefonnummer (NAP) har stor bäring på lokal ranking. Se därför till att din domän inte är kopplad till gammal NAP-information på exempelvis hitta.se eller eniro.se
  8. Kontrollera var din IP hostas
    Även om hosting inte har jätteinverkan på SEO, kan det påverka laddtider. Därför kan det vara bra att ha hostingen i samma land som du ska använda sajten.
  9. Kontrollera Domain Authority
    Domain Authority är ett värde som mäter domänens potential. Ett bra värde är viktigt för din ranking, och du bör därför leta efter en domän med hög DA-poäng. Att öka din DA-poäng är ett långsiktigt jobb, så en domän med låg poäng kan ta ett år eller mer att få upp på bra nivåer.

För mer ingående beskrivning av hur du går till väga kan du läsa artikeln i sin helhet på Search Engine Land.