10 svenska techstjärnor visar upp sina innovationer i New York

Svenskarna får pitcha inför en internationell publik bestående av investerare, andra startups och beslutsfattare på scen på Nasdaq MarketSite.

I ett gemensamt krafttag för att främja svensk innovation på en internationell arena anordnar Svensk-Amerikanska Handelskammaren i New York (SACCNY) i partnerskap med Tillväxtverket och Energimyndigheten ett acceleratorprogram för en grupp innovativa svenska techföretag.

I anslutning till entreprenörskapskonferensen, Innovate46, årligen anordnad i New York ansöker ett stort antal bolag om att besöka staden, visa upp sina innovationer på Nasdaq MarketSite samt att få delta i ett veckolångt acceleratorprogram. Syftet med veckan är att erbjuda svenska bolag stöd i sin uppskalningsprocess, expertis om den amerikanska marknaden samt ett internationellt nätverk för att lyckas etablera sig i USA. Tillväxtverket och Energimyndigheten har valt ut tio bolag som har potential att skala upp på den amerikanska marknaden och som får möjligheten att resa till New York, delta i programmet och pitcha på scen. Programmet har under fyra års tid anordnats med stor framgång och har banat väg för företag så som DigiExam, Referenza och Ekkono Solutions.

”Det känns så kul att vi kvalificerat oss till Innovate46-programmet. Det känns som den perfekta språngbrädan för den amerikanska marknaden och även för möjligheten att komma i kontakt med stora globala aktörer. Vi förväntar oss träffa många värdefulla kontakter såsom mediahus, som är vår primära målgrupp och även andra samarbetspartners”, säger Marcus Jacobsson, VD på Tipser.

Bolagen som åker till New York från Tillväxtverket:
Signal Signal: En tjänst som kopplar varumärken till sina kunder genom att omvandla kunddata till en direktanpassad marknadsföringstillgång.
Zalster: Erbjuder annonsörer och byråer en plattform för automatisk optimering, vars teknik bygger på artificiell intelligens.
Elias Software: Lösningar inom videospelmusik som hjälper kompositörer och spelutvecklare att enkelt samarbeta för att skapa musik som är baserad på spelarens handlingar i den virtuella världen.
Tipser: En lösning för utgivare och influencers som hjälper medier att öka sitt annonsresultat genom en ny inkomstström, vilket berikar innehållet utan att trafik går förlorad.
IPscreener: En AI-baserad plattform som gör det möjligt att automatiskt validera idéer under en innovationsprocess.

Bolagen som åker till New York från Energimyndigheten:
BL!XT: Utvecklar digitala strömbytare som förväntas ha avgörande betydelse för industrier med hög elkonsumption.
CAKE: Utvecklar högpresterande, rena och tysta elektriska terrängcyklar med uppdraget att påskynda resan mot ett nollutsläppsamhälle.
Mimbly: Utvecklar lösningar med fokus på hållbarhet och ekonomiska besparingar, som exempelvis en vattenåtervinningsprodukt för tvättmaskiner.
Phoenix Biopower: Utvecklar en revolutionerande teknik för högeffektiv bioenergi som kan fördubbla den elektriska effektiviteten från biomassa.
Bzzt: Små, smidiga taxipodar som beställs med en app. Bzzt-podar är billigare än vanlig taxi och helt utsläppsfria.