10 ord du inte ska använda på din LinkedIn-profil

LinkedIn avslöjar årets upplaga av de mest använda orden bland sina användare. Vill du sticka ut med din profil är det här orden du ska undvika. 

Hur beskriver människor sig själva när det gäller sin yrkesroll? LinkedIn, världens största professionella nätverk med fler än 400 miljoner medlemmar globalt varav 2 miljoner i Sverige, presenterar idag för femte året listan på de mest förekommande orden på LinkedIn-profiler under 2015.

Tittar man specifikt på Sverige finns det väldigt många drivna ledarskapsprofiler som är såväl kreativa som strategiska. Dessutom är de passionerade i sin yrkesroll och har extensiv erfarenhet inom sitt egna område. De är också både motiverade och positiva i sin personlighet.

“Problemet med att använda dessa ord i sin profil är att man inte utmärker sig själv och sin kompetens gentemot andra. Allt fler rekryterare söker aktivt bland profiler som passar för en specifik roll och då försvinner man lätt i mängden om man beskriver sig själv som alla andra beskriver sig själva. Med vår lista över de mest förekommande orden vill vi peka på vad man bör undvika i sin presentation och upplysa hur man kan visa att man är ”driven” eller ”kreativ” utan att säga att man är det”, säger Darain Faraz, Global Head of Consumer Communications på LinkedIn.

Här är de 10 vanligaste förekommande orden och fraserna på LinkedIn 2015 i Sverige:

  1. Ledarskap
  2. Driven
  3. Kreativ
  4. Strategisk
  5. Passionerad
  6. Betydande erfarenhet
  7. Ansvarsfull
  8. Motiverad
  9. Positiv
  10. Bred erfarenhet

Listan skiljer sig från förra året, då ”driven” var det mest använda ordet och ”ledarskap” platsade inte ens på topp tio-listan. På nionde plats 2014 var ”analytisk” som nu ersatts av ”positiv”.

LinkedIn tipsar samtidigt om hur man kan förbättra sin profil:

Stå ut från mängden. Sammanfattningen är det första man ser när man besöker din profil efter profilbilden. Istället för att skriva att du är en bra ledare, inkludera exempel på när du har visat gott ledarskap.

En bild är värd mer än tusen ord. Om du vill beskriva dig själv som kreativ, varför inte visa att du är det genom att inkludera presentationer, designarbete och projekt som du är stolt över? Tänk på att du har fem till tio sekunder på dig att imponera dina profilbesökare.

Dela med dig av vad du tycker är viktigt. Är du driven och har betydande erfarenhet? Berätta det genom handling. Dela med dig av texter och annat innehåll du tycker är viktigt och relevant. Håll profilen levande.

Lär känna likasinnade. Den som är verkligt motiverad att lyckas inom sitt område är alltid framåt med att knyta kontakter och hålla nätverket levande. Gå med i grupper inom ditt område och knyt kontakt med andra professionella. Medlemmar som är aktiva i grupper får 15 gånger mer profilbesök än medlemmar som inte är det.

Rekommendera en vän. Att rekommendera andra har många fördelar. Inte bara att en bra rekommendation ofta ger en tillbaka, utan även för att du visar att du verkligen känner folk i ditt nätverk.