Inom marknadsföringsvärlden slängs det omkring massor med buzzwords, och för den oinsatte kan det verka som rena grekiskan. Men jobbar du i branschen måste du ha koll.
GDPR
Om du inte har hört talas om GDPR har du inte bara bott under en sten, utan kommer dessutom att få riktigt stora problem inom kort. Den nya dataskyddsförordningen från EU ersätter PUL den 25/5 2018, och innebär en hel del förändringar i hur företag och organisationer ska hantera personuppgifter. Dessutom med riktigt höga böter för de som inte följer lagen.
Ads.txt
IAB tog tidigare i år fram ett verktyg för att motverka annonsfusk. Genom det enkla textdokumentet Ads.txt, som du som publicist bäddar in i din root-katalog, går det att se vilka som har rätt att sälja dina annonsplatser. En plattform som inte återfinns på listan ska du därför inte köpa annonsyta av. Ett exempel är Financial Times, som inte har några annonsplatser för video. Ändå hittades aktören FT.com på tio olika ad-exchanges med 15 olika annonsytor för video. Ett tydligt exempel på fusk där någon sålt annonsplatser som inte existerar.
Pivot-to-video
I takt med att allt fler fokuserar på video, har flera traditionella text-fokuserade byråer börjat svänga mer mot videoannonser. Ofta innebär det att flera testkreatörer sparkas, till förmån för videokreatörer, något som såväl Mashable, MTV News, Fox Sport och Reddit gjort. Enligt data från ComScore har detta dock resulterat i en 60-procentig minskning av datatrafiken, sannolikt eftersom flera av dessa inte haft en långsiktig och sammanhållen strategi för video, utan bara hoppat på hype-tåget.
Blockchain
Den redan gamla tekniken blockchain började under 2017 göra sitt inträde i marknadsföringsvärlden. Från att ha varit exklusiv för valutan Bitcoin, har den nu börjat användas i andra sammanhang. Det hela går ut på att data som läggs in i en blockchain inte kan ändras utan att det lämnar tydliga spår. På så sätt går det snabbt att dela viktig data utan att vara orolig för att någon manipulerat detan. Nackdelen är att transaktionshastigheten är låg, och redan tittar många aktörer på nya lösningar såsom Hashgraph, men det får vi veta mer om nästa år.
Brand Safety (Varumärkessäkerhet)
En konsekvens av att allt fler annonstransaktioner sker automatiskt och mycket snabbare minskar kontrollen över var annonsen dyker upp. Detta ledde till den stora YouTube-krisen i våras, när flera företag och organisationer blev upprörda då deras annonser syntes i samband med videoklipp som exempelvis förespråkade terrorism och extremt våld. Det hela ledde till ett stort fokus på varumärkessäkerhet, och hur publicister kan garantera att annonsörens innehåll endast syns i ”gynnsamma miljöer”.
First Price Auction
Programmatisk annonsering har traditionellt sett genomförts med så kallad ”Second price auction”, där du lägger ett maxbud som du är beredd att betala för en annonsyta, och slutpriset blir precis över vad det högsta budet som en konkurrent lagt. Dock uppdagades det att det fuskades mycket kring detta, då vissa programmatic-plattformar bland annat använde sig av spökbud för att driva upp priserna. Med First Price Auction så betalar du det bud du lägger, och om någon annan har ett högre bud så betalar de vad de budat. Vissa menar att det skapar en ärligare budgivning, medan andra menar att det endast kortsiktigt kommer gynna säljarna. Flera säljare meddelar heller inte köparna om att de gått över till first price auction, något som kan skapa stor irritation och oavsiktligt höga annonsutgifter.
Private Marketplace
En programmatisk miljö där publicister bjuder in ett utvalt antal annonsörer som får buda på annonsplatserna. Dessa privata marknadsplatser kan ofta erbjuda bättre garantier då det är större kontroll av såväl köpare som säljare. Däremot är det inte lätt att bli inbjuden, om du inte har rätt kontakter.
Supply Path Optimization
När publicister idag tillhandahåller sina annonsytor på flera olika programmatiska marknadsplatser kan annonsörerna optimera vägen till en viss publicists ytor. Där vissa marknadsplatser har höga avgifter eller genom ohederliga metoder försöker driva upp priserna, kan en annonsör ofta nå samma publicist genom andra marknadsplatser. Termen myntades av Brian O’Kelley, vd på AppNexus.
Ad Verification and Measurement
I takt med att allt går snabbare och allt mer fusk uppdagas vill annonsörer verifiera att deras annonser faktiskt syns på rätt ställe. Enligt Marc Pritchard på Proctor & Gamble är det ”För många spelare som rättar sin egen hemläxa”. Genom att använda sig av en tredjepartsaktör för att verifiera och mäta annonser räknar annonsörerna med att få ärligare svar än om de blint förlitar sig på publicister och SSPer.
Server-to-Server Header Bidding
Med ökat antal aktörer i programmatiska header bidding förfaranden ökar ledtiderna och därmed försämras användarnas upplevelse. Eftersom Headers bidding normalt hanteras av användarens webbläsare, påverkas laddtiderna av såväl uppkopplingshastighet, som antalet budgivningar som browsern måste hantera samtidigt. Genom S2S förlägger du budgivningen på en extern server, och användarens webbläsare behöver bara ha kontakt med en server, istället för ibland upp till ett tiotal.
Ordlistan publicerades ursprungligen av Payal Dinodia på Adpushups blog.