Keymetrics

Pensionera.se avslöjar sina planer ”Först tar vi Sverige – sen tar vi världen”

Kristian Jacobsson som står bakom företaget Pensionera.se är i startgroparna för att revolutionera hela pensionssystemet. Enligt Kristian har de knäckt koden för hur man hanterar omständiga regler med maximal säkerhet. 

Kristian Jacobsson är till vänster i bild.

Den nya pensionstjänsten är kundanpassad vilket innebär att kunden får direkt koll på hur mycket hen får i pension. Kunden får även en kontinuerlig bevakning av förändringar på marknaden samt förslag på bättre placeringar, så fort de dyker upp.

Pensionera.se sammanfattad:
* Visualiserar all pension och vad man kommer få ut.
* Bevakar innehavet efter bättre lösningar.
* Hjälper till att genomföra flytten.

Vem är då Kristian som skall revolutionera pensionssystemet? Vi passade på att genomföra en intervju med honom för att ta reda på vad han gjort innan och hur han kom på idén till den nya tjänsten.

Kan du berätta lite om vad du gjort innan du startade Pensionera.se? Vad jag förstår har du ett förflutet inom Schibsted, berätta …

Som Schibsted-trainee var jag med och startade upp satsningen på privatekonomi inom Schibsted-koncernen. Vi köpte under min period upp bolagen Kundkraft och Lendo. Några månader senare blev jag erbjuden jobbet som vd på Kundkraft och sa upp mig som trainee för att axla rollen. Under de kommande fyra åren var jag även med och lanserade tjänsterna Elpriser.se och MittBolån.se samt var vd för Suredo.se. Vi köpte också upp Mobilio och Compricer och byggde en mindre privatekonomisk koncern inom Schibsted.

Till slut kände jag att det vore roligare att själv starta upp och äga de tjänster som jag var med och tog fram. Så jag lanserade Kortio.se tillsammans med två andra medgrundare, en tjänst som Bonnier-koncernen köpte in sig i, en månad efter att jag lämnade Schibsted.

Du har även startat ett samarbete med Bonnier, berätta mer om det…

Kortio.se är en tjänst som hjälper svenska folket att hitta rätt kort baserat på sina unika förutsättningar och köpmönster. Det här är en tjänst som passade väldigt bra in i Bonniers satsning på FinTech, finansiell teknik. Sedan ett år tillbaka så är bolaget delägt av Bonnier.

I och med att jag har jobbat väldigt mycket med relationen mellan mediahus och nya digitala tillväxtbolag så har jag även konsultat som digital strateg för Bonnier-koncernen. Bonnier-koncernen har bra energi och full fokus på att öka sin digitala närvaro. Det är full fart framåt på Bonnier!

Nu skall du ta över pensionsmarknaden. Kan du berätta lite om bakgrunden till idén?

Vi är tre grundare till Pensionera.se som har jobbat med nästan alla privatekonomiska produkter; vi har prispressat samt jämfört allt från el och försäkringar till betalkort och bolån. Länge har vi velat starta en tjänst som hjälper folk att aktivera sig inom sitt pensionssparande.

Pensionsbranschen har nämligen väldigt många problem; gamla pappers-processer, enormt svåra produkter, svårt att veta vad man kan göra och framförallt hur man gör det. Det är osexiga produkter som dessutom är den mest ångestladdade ekonomiska produkten hos Svenska folket.

Men för privatpersonen handlar det ofta om väldigt mycket pengar och det är väldigt viktigt att placera pengarna rätt.

Bankerna rabatterar bolåneräntan för att locka in kundens pensionskapital, sen förvaltar bankerna kundernas pensionspengar i egna dyra fonder. Samtidigt som de stora förmedlarna som Söderberg & Partners, Max Mathiesen m.fl. tjänar enorma summor utan att ge kunden motsvarande värde.

Det här kommer Pensionera.se ändra på genom att skapa en effektiv marknadsplats för pensionen; en marknadsplats där kunden får full överblick över sitt pensionskapital, har möjlighet att flytta sitt kapital och få skräddarsydd bevakning när det händer saker på marknaden och när det finnas bättre produkter.

Vart står ni nu?

Det har tagit lång tid att bygga Pensionera.se men nu är tjänsten precis lanserad. I samarbete med t.ex. MinPension, Finansinspektionen och Morningstar får Pensionera.se tillgång till all nödvändig data för att kunna upplysa kunderna om sitt innehav och bevaka så att kunden aldrig ligger felaktigt placerad vad gäller exempelvis risk, avkastning och avgifter.

I Sverige är trenden att man lånar mer och sparar mindre, men när våra kunder ser hur lite man får i allmän- och tjänstepension så har nästan alla valt att börja spara mer.

Hur ska ni lyckas?

Ambitionen är att göra pensionen mycket roligare, men vår viktigaste uppgift är att se till att pensionsbranschen faktiskt funkar, och det gör den med vår tjänst. Vi har enormt nöjda kunder och det ger oss en stor tillväxt av kunder utan ytterligare kostnader.

– Vi revolutionerar pension och spar och ger kunden full koll i mobilen med en app
– Vi har automatiska algoritmer som bearbetar data från olika källor och ger kunden full koll på sin pension.
– Tidigare har de flesta väntat på det orange kuvertet en gång per år och de flesta vet inte hur de ska läsa det.
– Med Pensionera.se och Pensionera-appen kommer man kunna uppdatera dagligen och se vad man kommer att få i pension.

Vad är målet och planen för 2020?

År 2020 hjälper vi flest kunder i Sverige med sin pension och vi har tagit stora marknadsandelar i ytterligare 10 länder.

På Dagensanalys.se skriver vi för alla som jobbar med digitala medier och digital marknadsföring. Vi plockar upp trender, skriver om nyheter och delar våra tips och idéer. Häng med genom att läsa Dagensanalys.se!

RELATERADE NYHEER
Nu kan alla shoppa direkt från Amazon