Utåtriktade personer är mer aktiva på internet

Det visar en ny svensk studie kring svenskars internetanvändande som ingår i SOM-institutets nya rapport ”Fragment” som släpps idag.

Internet har blivit en naturlig del i vår vardag, det finns alltid till hands när man vill mejla, shoppa, söka information eller bara fördriva tid med spel eller socialisera. En nyligen genomförd befolkningsrepresentativ studie för den nationella SOM-undersökningen, visar att det i första hand är utåtriktade personer som använder sig av internet och inte tvärtom. Den senaste tidens teknologiska framsteg som möjliggjort ständig internet-uppkoppling har lett till stora förändringar när det gäller vårt internetanvändande.

I en nyligen genomförd studie som gjordes med 1694 svenskar under september 2014 till februari 2015, har man tittat närmare på hur psykologisk personlighet spelar in på hur ofta man använder sig av internet och vad man använder det till. John Magnus Roos, doktor i psykologi och forskare vid Centrum för konsumtionsvetenskap vid Göteborgs universitet och designpsykolog på Veryday står bakom studien.

– Studien visar att tvärtemot vad de flesta tror så är det inte introverta personer som använder internet mest, utan vi har faktiskt kunnat se att ju mer öppen och utåtriktad man är som person desto mer använder man olika digitala tjänster, säger John Magnus Roos.

Forskare har tidigare varit oense på detta område, tidigare forskning har hävdat att introverta personer föredrar internet på grund av att de tillåts vara mer anonyma och undvika fysisk kontakt. Men på senare tid så har man sett en beteendeförändring, där det istället är extroverta personer som använder sig av internet mest frekvent, sannolikt på grund av att de tillåts utföra sociala aktiviteter. Studien visar även att de aktiviteter som utåtriktade personer framförallt ägnar sig åt är e-post, sociala medier, bloggläsning och inköp av varor/tjänster.

– Det man kan konstatera är att pendeln idag har slagit över. Kanske behöver vi därför ta ett steg tillbaka och fundera på varför vissa grupper använder det mindre, så att vi inte missar de mer tystlåtna potentiella användarna i vår teknologiska utveckling.

Studien visar vidare att det inte finns något som tyder på att frekvent användande av internet leder till ensamhet – men mycket tyder på att det kan göra oss mer ängsliga och nervösa. Till exempel visar studien att personer som dagligen ägnar sig åt bloggläsning och sociala medier har en tendens att hitta mer fel hos andra och uppger att de är mer nervösa än övriga personer.

På Innovations och designbyrån Veryday har man under en längre tid arbetat med utveckling och innovation som inkluderar alla typer av användare i designprocessen. Med hjälp av forskning kring internetanvändande i förhållande till personlighetstyp hoppas man kunna skräddarsy tjänster som inkluderar alla olika typer av behov i framtiden.

– Med tanke på att internet idag används i hög grad av personer som är mer öppna och kreativa till sin karaktär och som snabbt uppfattar, förstår och drar nytta av nya användningsområden, så ligger utmaningen i att få mer reserverade personer att intressera sig och vilja interagera med de tjänster som erbjuds på internet, säger Thomas Nilsson, ansvarig för Design Research på Veryday.

SOM-institutet är ett centrum med inriktning på undersöknings- och seminarieverksamhet som drivs av Institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMK) och Statsvetenskapliga institutionen vid Göteborgs universitet.  ”Fragment” med analyser av 2014 års SOM-undersökning hittar du här www.som.gu.se.