Keymetrics

DEL 1: Ständig uppkoppling skapar nya beteenden

Det har hänt mig flera gånger och jag säkert är inte ensam om det: jag missar att stiga av från spårvagnen på planerad spårvagnsplats eftersom jag läser och svarar på mina e- postmeddelanden. Och det första jag gör (efter att min mobil har väckt mig) är att kolla väderappen.

På vägen till köket klickar jag på surfplattans P3 app, sneglar på listan med uppdateringar (som är kopplat till både e- posten, sociala nätverk och sms) och direkt efter första kaffeklunken öppnar min laptop. Jag loggar sällan ut så min Chrome startar med cirka 5 flikar som är ständigt beredda att ta emot och sända  information.

Jag ser folk på caféer och spårvagnar som pratar med varandra samtidigt som de textar eller tar selfies. Min bästa vän sitter på soffan med laptoppen som kör Netflix samtidigt som vi tittar på Draknästet och pratar om dagen på jobbet. Det är inte alls ovanligt att vi sitter i ett Skypemöte samtidigt som vi googlar efter information och svarar på sms via appar som är kopplade till vår dator.

Vi multitaskar från morgon till kväll. Multitasking kom till som term i engelskan när man började utveckla datorer som kunde klara flera uppgifter samtidigt (multi ’många’, tasks ’uppgifter’), t ex att ladda ner ett program samtidigt som det blev möjligt att fortsätta att arbeta med ett dokument. Det har därefter kommit att användas som liktydigt med eller som ersättning för den sedan tidigare vanliga termen simultankapacitet.

Forskarna börjar slå larm om hur vår hjärna påverkas av att vara ständigt uppkopplad (Multitasking Damages Your Brain And Career) samtidigt som statistiska rapporter visar att internetkonsumtionen inte bara fortsätter att spridas till allt fler men även till allt yngre (hälften av tvååringarna använder internetuppkoppling dagligen).

Skärmsläckarskräck – Skärmsnegling – Online-tics. Vårt användande av laptops och smarta mobiler skapar helt nya vardagsbeteenden avslöjar en avhandling från Göteborgs universitet. Jag bokade in mig för en intervju med Tomas Lindroth, universitetsadjunkt vid Högskolan Väst och doktorand vid Göteborgs universitet som tar upp i sin senaste avhandling (Being Multisituated – Characterizing Laptoping in Networked Situations) just multisituationer eller den nätverkande situationen.

Håll till godo och till dess:

 

På Dagensanalys.se skriver vi för alla som jobbar med digitala medier och digital marknadsföring. Vi plockar upp trender, skriver om nyheter och delar våra tips och idéer. Häng med genom att läsa Dagensanalys.se!

RELATERADE NYHEER
E-commerce Recruit och Ehandel.se samarbetar för att bli störst på jobb